Microtop logo

De ce, când şi unde să etalonăm instrumentul nostru de măsură?

Toţi depindem de instrumentele folosite în viaţa de zi cu zi - de la folosirea unui ceas bine potrivit, umplerea rezervorului de benzină cu cantitatea dorită, la cuantificarea consumului de apă din propriile noastre apartamente. Pentru a duce toate acestea la bun sfârşit depindem de o bună etalonare a acestor instrumente şi de trasabilitatea acestei etalonări la standardele internaţionale. Etalonarea, simplist definită, reprezintă compararea unui instrument cu un etalon, trasabil la SI, ce are o valoare cunoscută.

De ce să etalonăm instrumentul de măsură?

 1. Pentru a nu lasă să iasă din producţie un produs neconform. În momentul în care se verifică o piesă din linia de producţie cu un instrument care nu este etalonat există pericolul ca un un produs neconform să treacă de verificare şi să ajungă să fie folosit de client. Pentru a avea măsurători corecte în departamentul de cercetare. Încă din faza de cercetare şi proiectare a unui produs, măsurătorile trebuie efectuate corect pentru a nu valida un produs neconform.
 2. Pentru a respecta anumite prevederi contractuale. Nu sunt puţine companiile care fac parte din grupuri internaţionale şi toate trebuie la un interval stabilit de timp să îşi etaloneze instrumentele.
 3. Pentru a detecta o neconformitate din timp. Etalonarea la timp poate detecta o neconformitate, neidentificarea acesteia din urmă poate duce la pierderi considerabile de bani.

La ce interval de timp trebuie să etalonăm instrumentul de măsură?

Un program regulat de etalonare ajută la păstrarea în condiţii optime a instrumentului, obţinerea de rezultate fiabile în proiectare, producţie şi control de calitate. După cum am văzut sunt numeroase motive de a etalona un instrument, dar când anume trebuie să îl etalonăm?
Nu există un raspuns universal valabil dar există anumite criterii de alegere a frecvenţei de etalonare:

 1. În funcţie de intervalul de etalonare recomandat de producator.În general, un producător recomandă intervalul de etalonare al instrumentelor sale.
 2. Dacă se iniţiază un nou proiect de măsurare cu acel instrument.Orice proiect nou trebuie să plece de la premize sigure.
 3. Întotdeauna după un incident.Se etalonează instrumentul imediat după ce se intamplă să fie lovit, să fie conectat la o alimentare cu fluctuaţii de tensiune sau orice poate duce la deteriorarea sa.
 4. În funcţie de cerinţe.Sunt numeroase companiile care acceptă rapoarte de măsurare ale pieselor doar cu instrumente etalonate.
 5. Lunar, semestrial, anual, bianual.În funcţie de gradul de importanţă al piesei măsurate, al frecvenţei de utilizare a instrumentului, al mediului de lucru, al pagubelor materiale ce pot fi induse de măsurarea greşită a pieselor etc.
 6. Niciodată.Dacă măsuratorile se folosesc pentru inspecţia grosieră a unei valori. Dar dacă acest instrument este lovit sau scăpat pe jos? Mai puteţi avea încredere în măsurătoarea facută?

Unde etalonăm instrumentul de măsură?

Practica cea mai frecventă este de a apela la laboratoare de etalonare. Dar cum alegem acest laborator? Câteva elemente importante ar fi:

 • Laboratorul să fie acreditat ISO 17025 de catre o organizaţie recunoscută de ILAC şi semnatară a pactului MRA
 • Domeniile acreditate ale laboratorului - prevăzute în certificatul de acreditare.
 • Cea mai bună incertitudine cu care poate fi efectuată etalonarea CMC - Calibration and Measurement Capability (Capabilitatea de Etalonare şi Măsurare).
 • Laboratorul să deţină echipamentele necesare şi adecvate efectuării etalonărilor.
 • Experienţa laboratorului în respectivul domeniu de etalonare.
 • Eliberarea unui certificat de etalonare conform ISO 17025

Astfel, un instrument etalonat de către un laborator acreditat păstrează calitatea şi fiabilitatea produsului protejând investiţia făcută la achiziţionarea acestuia.